Släktfonden

Stiftelsen Bruzelianska släktfonden

Ändamålet med Släktfonden är att ekonomiskt kunna stödja fem ensamstående kvinnor och fem ungdomar upp till 25 år. Fonden tillkom 1887 genom ett testamente av de tre ogifta systrarna Helena, Cornelia och Hulda döttrar till kontraktsprosten i Norra Vram Andreas Bruzelius (1788-1851) och hans hustru Jeanette Henberg (1798-1875). Avkastningen i fonden ska gå till prostparets ättlingar i Ottarps-grenen. I testamentet står det att ändamålet är att genom ” bortgivande av pensioner och donationer lämna stöd till de fattigaste och mest behövande av vår släkt”.

I dag är situationen för människor inte som då testamentet skrevs. När det gäller ungdomar anser styrelsen att det är viktigt att stödja de som studerar och inte har så stor inkomst eller förmögenhet. De kan ha flyttat hemifrån och ha utgifter för studielitteratur, mat och hyra. De kvinnor som kan komma ifråga får självklart inte ha en mycket god inkomst eller förmögenhet.

Fondstyrelsen har ett släktregister över Ottarps-grenen för att se vad de sökande till fonden hör hemma inom vår gren av släkten.

Fondens styrelse består av tre personer från Ottarps-grenen för närvarande, ordförande Jan Bruzelius, mottagare av ansökningar Björn Bruzelius och ledamot Jesper Bruzelius.

Ellen Bruzelius Stiftelse

Ellen Bruzelius föddes 1874 på Råby gård och dog 1967 i Lund. Hennes far var Nils Petter Bruzelius (1839- 1907) gift med Ellen Dorothea Meyer (1849 – 1914 ).

Ellen skrev sitt testamente 1964 och uttryckte som sin vilja att det skulle bildas en fond i hennes namn. Där fastställs, ” I december varje år utdelas till i Lund bosatta personer, tillhörande sk pauvres honteux, dock att släktingar till mig på Bruzelius och Meyers sida, tillhöriga nämnda kategori ha företräde till utdelning även om de ej äro bosatta i Lund”

Det är inte möjligt att endast dela ut donationer till personer som varit välbeställda och kommit på obestånd. Tillgängligt belopp fördelas i lämpligt antal poster om lika eller varierande belopp.

Sedan ett antal år har styrelsen samarbetat med Socialförvaltningen i Lund som lämnar förslag på mottagare av donationer.

Stiftelsen förvaltas av Släktfonden sedan 1998 och dessförinnan av Sparbanken Finn.
Ansökningshandlingar till respektive fond

Ansökan från Stiftelsen Bruzelianska Släktfonden

Ansökan till Stiftelsen Bruzelianska Släktfonden

Ansökan till Ellen Bruzelius Stiftelse

Protokoll

Protokoll från descendentmötet 22 april 2017 » (Kräver inloggning)

Kort om släkten

Just nu finns det 260 personer i Sverige som bär efternamnet Bruzelius.

Ta del av vår släktförening på sociala medier.

Senaste nytt

Bilder från förr